Das Tagesbuch der Anne Frank

Foto: Universal Pictures International

På Berlinale – Berlin Internation Filmfestival sidste år havde jeg den store fornøjelse at se denne tyske filmatisering af Anne Franks liv. Nu har I chance for at se den på Copenhagen Jewish Film Festival (13. – 19. februar i Cinemateket). Filmen vises på tysk med engelske undertekster den 14. og 15. februar.

Das Tagesbuch der Anne Frank er en smuk og episk bredt fortalt film, hvor der er kælet for alle detaljer. Dialogen er til mindste sætning taget ud af Anne Franks dagbog og er med stor omhu omskrevet fra bogens monolog til dialog. Anne Frank spilles af den helt unge og uprøvede Lea van Acken, som udgør en yndig og troværdig Anne. Filmen fortæller historien om holocaust samtidig med at den tro på den coming of age historie, som Anne Franks dagbog også er med teenageren, der ønsker at opleve sin første kærlighed og som oplever forbitret strid med sin mor. Læs mere om film  og booking her.

Copenhagen Jewish Film Festival byder også på filmen Sandstorm om en ung beduin kvinde i Israel, der må skjule sig i et forbudt kærlighedsforhold til en ung mand fra en anden stamme og samtidig oplever sin far gifte sig med endnu en kvinde. Filmen foregår i et moderne vestligt samfund, hvor flerkoneri og stammetraditioner for længst burde være afskaffet.

Kontrasterne er store og det er de også i filmen In Between om unge palæstinensiske kvinder i et kosmopolitisk Tel Aviv. Her møder de på den ene side en ligestilliget verden – og på den anden side følger familie og sociale mønstre med. Dilemmaerne er aktuelle og filmen iscenesætter på en super begavet og gribende måde et naturligt opgør mellem fortid og nutid.

/Solveig Thorborg