Filmkatalog

Salaam gør det nemt for dig som lærer at bruge filmmediet i undervisningen med vores undervisningsmaterialer baseret på film- og temapakker som supplement i undervisningen for din klasse.

Med vores Skolefilmfestival ude i landets biografer samt Salaams Skole er vi et tilbud til dig, som vil inddrage den internationale dimension i undervisningen og arbejdet med interkulturel kompetence i undervisningen.

Afmærk boksen Global indsigt nedenfor, hvis du vil se vores udvalg af film med særligt fokus på udviklingslande. Du kan forsat bruge værktøjerne til sortering af klassetrin, fag og tema.

		
		

A World Not Ours

8. klasse - Ungdomsuddannelser

Dokumentaren “A World Not Ours” skildrer livet i eksil for flere generationer i den palæstinensiske flygtningelejr Ain El Helweh i Libanon, der nu har eksisteret i mere end 60 år. Instruktøren Mahdi Fleifels familie har boet i lejren siden 1980’erne, mens han selv har slået sig ned i Danmark.

fag: Engelsk, Geografi, Historie, Kristendom og Religion, Samfundsfag
Temaer: Eksil, Håb og drømme for fremtiden, Historieskrivning, Identitet

Africa United

4. - 6. klasse

En eventyrlig og rørende fortælling om tre børn fra Rwanda, der rejser gennem syv lande i Afrika for at nå deres store mål — at deltage i åbningen af VM i fodbold i Johannesburg.

fag: Engelsk, Geografi, Historie, Samfundsfag
Temaer: Afrika, Eventyr, Fællesskab og gruppeidentitet, Hverdagens helte og heltinder, Kærlighed og venskab uden grænser

Almanya

6. klasse - Ungdomsuddannelser

Almanya er historien om de tyrkiske indvandreres vej til Vesteuropa. Seksårige Cenk er tredjegenerationsindvandrer i Tyskland og er, som sin bedstefar Hüseyin, forvirret over sin kulturelle identitet.

fag: Dansk, Historie, Samfundsfag, Tysk
Temaer: Kulturel identitet, Kulturmøde, Ligheder og forskelle

Amazonia

0. - 3. klasse

Da det fly, der transporter cirkusaben Saï tværs over Amazonas, styrter ned i junglen, bliver den lille abe nødt til at klare sig selv i den vilde natur. Kapucineraben Saï har aldrig været i naturen…

fag: Dansk, Natur/Teknik
Temaer: Dyr, Eventyr, Klima, Natur og miljø, Overlevelse i en fremmed verden, Rejse, Venskab

Arise

7. - 10. klasse

De tre unge rappere og breakdancere Hari, Freezak og Sandeep tilhører den laveste kaste i Indien. De bor i Khirkri, et enormt slumområde i New Delhi, hvor de sammen med andre drenge har dannet gruppen ”Madness Crew”.

fag: Engelsk, Geografi, Historie, Musik, Samfundsfag
Temaer: Fattigdom, Globalisering, Håb og drømme for fremtiden, Indien, Kunst, Politik, Ungdomsliv

Azur og Asmar

0. - 6. klasse

Michel Ocelot, der også står bag Kirikoufilmene, fører os i denne animationsfilm til Marokko. Azur og Asmar er som dag og nat, Men de to drenge vokser op som brødre, fordi Asmars mor også er en kærlig amme for Azur.

fag: Billedkunst, Dansk
Temaer: Afrika, Eventyr, Familie, Venskab

Bag fjendens linjer

8. klasse - Ungdomsuddannelser

Vi er i den nordirske hovedstad, Belfast, i starten af 1970’erne. Britiske soldater forsøger at få styr på urolighederne mellem protestanter og den katolske oprørsgruppe IRA. Den unge soldat, Gary Hook, bliver ved et uheld…

fag: Engelsk, Historie, Mediefag, Samfundsfag
Temaer: Identitet, Nationalisme, Væbnede konflikter

Barn af Irak

8. klasse - Ungdomsuddannelser

En dybt personlig dokumentarfilm af irakisk fødte Ala’A Mohsen, der i en alder af 21 år tager på ferie til Irak med sin mor efter 14 års fravær. Ala’A er opvokset i Danmark, så han ser familien i Irak som fremmede.

fag: Dansk, Samfundsfag
Temaer: Fællesskab og gruppeidentitet, Fordomme og fjendebilleder, Islam og Vesten, Kulturel identitet, Kulturmøde, Ligheder og forskelle, Mellemøsten, Tro og overtro

Barn af umulig kærlighed

7. - 10. klasse

Maria kommer fra en meget usædvanlig baggrund. Hendes mor er Jehovas Vidne fra Nordjylland og hendes far er flygtning fra Libanon. Nu er hun 27, spiller musik og vil gerne vide mere om sin far og møde sin libanesiske familie, som hun mener, at hun må have sit musikalske talent fra.

fag: Dansk
Temaer: Familie, Flygtninge, Identitet, Musik som eget udtryk

Barneraneren

7. - 10. klasse

Noah er 15 år da han bliver arresteret for røveri mod yngre børn. Som straf bliver han tvunget til at flytte fra sin mor og alle barndomsvennerne i Oslo og ud til sin far i den pænere forstad Bærum. Sagen fyldte meget i de norske medier, og derfor ville instruktøren give Noah mulighed for at fortælle sin version.

fag: Dansk, Film- og mediefag, Samfundsfag
Temaer: Filmskabelse, Identitet, Identitetsdannelse, Kriminalitet, Venskab

Bawke

6. - 7. klasse

Novellefilmen Bawke er en gribende historie om en fars og søns ankomst til Norge efter flugt gennem Europa. Deres trængsler slutter dog ikke her, for da faren bliver opdaget og taget af politiet, må han skubbe sin søn fra sig for at sikre ham en tilværelse som uledsaget flygtningebarn.

fag: Billedkunst, Dansk, Historie, Samfundsfag
Temaer: Flygtningeliv, Kulturel identitet, Kulturmøde

Bekas

4. - 7. klasse

To forældreløse brødre, Zana og Dana, lever på sultegrænsen i en landsby i Irakisk Kurdistan, hvor de pudser sko og småsvindler. Det er i tiden under Saddam Hussein, og de fleste ønsker bare at komme væk…

fag: Dansk, Geografi
Temaer: Drømme, Fattigdom, Flugt, Hverdagens helte og heltinder, Irak, Livet på gaden, Venskab

Beneath Clouds

7. - 10. klasse

Lena og Vaughn flygter begge fra deres fortid. Lena er halvt irsk halvt aborigine, og altså også en del af den oprindelige, australske befolkning. Hun bor i en isoleret landsby i den australske outback med sin aborigine mor og lillebror og ser sin fremtid i landsbyen som enlig, arbejdsløs mor.

fag: Dansk, Engelsk, Film- og mediefag, Geografi, Historie, Natur/Teknik, Samfundsfag
Temaer: Drømme, Familie, Identitet, Kærlighed, Ligheder og forskelle, Ungdomsliv, Venskab

Bliv!

3. - 6. klasse

Lieke og Milad er bedste venner. Lieke bor alene med sin mor. Overfor bor Milad med sine forældre og to ældre søstre. Milad og hans familie har boet i Holland i mange år, men alligevel får de at vide, at de skal…

fag: Dansk
Temaer: Asylpolitik, Demokrati, Hverdagens helte og heltinder, Kulturmøde, Venskab

Bølgen

7. - 10. klasse

Se, hvor galt det kan gå, når undervisning i nazisme udvikler sig til et pædagogisk eksperiment! Under den årlige temauge på et tysk gymnasium, får læreren Rainer Wegner sine gymnasieelever med på ideen om en fælles bevægelse, Bølgen.

fag: Dansk, Film- og mediefag, Historie, Samfundsfag, Tysk
Temaer: Æresdrab, Fællesskab og gruppeidentitet, Fremmedfrygt, Racisme

Børn og natur i Bolivia – En kortfilmspakke

0. - 3. klasse

Tre farverige kortfilm for børn sætter fokus på hvordan vi må værne om vores planet. Disse spraglede og finurlige film fra Bolivia fortæller i børnehøjde om vores truede klima, set fra dyrs og indianeres vinkel vel at mærke.

fag: Billedkunst, Dansk, Natur/Teknik
Temaer: 3. Verdenslande, Dyr, Eventyr, Fællesskab og gruppeidentitet, Hverdagens helte og heltinder, Klima, Latinamerika og Caribien, Musik

Børnene på Silkevejen

2. - 5. klasse

Tre korte dokumentarfilm om børn der bor langs Silkevejen i henholdsvis Bangladesh, Mongoliet og Kirgisistan. De kæmper hver især for at realisere deres drømme.

fag: Dansk
Temaer: Akrobatik, Børn i andre lande, Børn i verden, Drømme, Fattigdom, Ridning, Surfing

Børnesoldatens nye job

8. klasse - Ungdomsuddannelser

Hvem udkæmper egentligt vores krige? Børnesoldatens nye job viser hvordan USA har udliciteret dele af sin krigsførelse til private firmaer. Firmaerne har typisk sendt tidligere afrikanske børnesoldater til krige i Irak og Afghanistan. Kommercialisering af krigsindustrien gør det samme som markedskræfter og globalisering gør ved mange andre industrier: Finder arbejdskraften hvor den er billigst.

fag: Dansk, Historie, Samfundsfag
Temaer: Børnesoldater, Fattigdom, Globale markedskræfter, Krig, Lejesoldater

Brendan og hemmelighedernes bog

2. - 6. klasse

I det 9. århundrede bor den 12-årige munk Brendan med sine klosterbrødre i en øde, irsk dal. Brendan og hans munkebrødre bygger dagligt på bymuren, der skal skærme mod vikinger og farlige kræfter udefra. Pludselig en dag kommer troldmanden Adrian til byen med en gammel bog, som kan beskytte mod mørkets kræfter.

fag: Billedkunst, Dansk, Historie, Kristendomskundskab
Temaer: Frygten for det fremmede, Irland, Kristendommens indtog, Middelalder

Cirkeline, Coco og det vilde næsehorn

0. - 2. klasse

Cirkeline får en ny veninde, da Coco hopper ud af kakaopakken. Sammen med Frederik, Ingolf og det lille næsehorn, Osvald, flyver de med bedstefar mod Afrika for at finde Osvalds mor og Cocos land, hvor chokoladen gror i farvet papir på træerne.

fag: Billedkunst, Dansk
Temaer: Lille og stor, Rejse, Tyranner, Venskaber på tværs

City of Ghosts

9. klasse - Ungdomsuddannelser

"Raqqa Is Being Slaughtered Silently" (RBSS) er en gruppe journalister, skolelærere og aktivister, der med livet som indsats rapporterede fra den syriske by Raqqa, som fra 2014 til 2017 var kontrolleret af Islamisk Stat. Filmen…

fag: Dansk, Mediefag, Samfundsfag
Temaer: Journalistik, Krig, Propaganda, Terrorisme

Coco

1. - 5. klasse

Miguel er 12 år og mexicaner. Hele hans store familie er skomagere, og det skal Miguel også være. Men Miguel bryder sig ikke om sko. Han er helt vild med musik. Desværre er musikken bandlyst i Miguels familie på grund af en familietragedie.

fag: Billedkunst, Dansk, Musik
Temaer: De dødes dag i Mexico, Disneys animationsstil, Identitetsdannelse, Mexicansk musik, Mexico, talent

De sidste mænd i Aleppo

9. klasse - Ungdomsuddannelser

De frivillige fra organisationen De Hvide Hjelme arbejder sig gennem den sønderbombede, syriske by Aleppo for at tage sig af overlevende og døde i sammenstyrtede bygninger. Den prisbelønnede danske dokumentarfilm kommer helt tæt på de mennesker der bliver vores helte: Khaled, Mahmoud og Subhi.

fag: Dansk, Samfundsfag
Temaer: Håb og drømme for fremtiden, Hverdagens helte, Konflikter, Krig, NGO'er

De små helte – tre korte film

2. - 4. klasse

I kortfilmpakken vises tre genre- og handlingsmæssigt forskellige film, der alle bekræfter, at ganske svære temaer kan formidles i børnehøjde. I tegnefilmen "The Dam Keeper" møder vi den lille Gris, der bliver mobbet i skolen, men som bliver venner med klassens nye pige, Ræven

fag: Billedkunst, Dansk, Engelsk, Historie, Natur/Teknik
Temaer: Børnearbejde, Hverdagens helte og heltinder, Mellemøsten, Mobning, Venskab på tværs af kulturer

Den fortabte kriger

8. klasse - Ungdomsuddannelser

Mohammed var tre år, da han blev sendt alene fra Somalia til England. Han blev kriminel, og i fængslet blev han radikaliseret. Efter fængslet sluttede han sig til Al-Shabab i Somalia. Da han finder ud…

fag: Dansk, Samfundsfag
Temaer: Demokrati, Radikalisering, Religion

Den lille pige og profeten

2. - 6. klasse

Mødet mellem den lille pige Almitra og kunstneren Mustafa udvikler sig til et venskab gennem Mustafas livlige og spirituelle historier om frihed og kærlighed.

fag: Billedkunst, Dansk
Temaer: Frihed, Kærlighed, Kreativitet, Længsel, Oprør

Diary from the Revolution

8. klasse - Ungdomsuddannelser

En flok mænd spadserer rundt i en forretning i Misrata i Libyen og kigger på marengs-formede brudekjoler. Den samme flok mænd sad seks måneder tidligere og reparerede deres maskinpistoler, fuldstændig uvidende om...

fag: Dansk, Geografi, Historie, Samfundsfag
Temaer: Demokrati, Fordomme og fjendebilleder, Krig, Kulturmøde, Mellemøsten, Politik

Difret

8. klasse - Ungdomsuddannelser

”Difret” fortæller den virkelige historie om en 14 årig piges kamp for retten til sin egen krop og fremtid. En gruppe mænd bortfører Hirut, og hun bliver voldtaget af en mand, der ønsker at gifte…

fag: Dansk, Geografi, Historie, Samfundsfag
Temaer: Afrika, By og land, Drømme, Fremtidsudsigter, Globalisering, Identitet, Køn, Kulturmøde, Kvinderettigheder, Ligestilling, Pigeliv, Traditioner og modernitet

Drømmen om Danmark

7. klasse - Ungdomsuddannelser

Wasiullah flygtede alene fra Afghanistan da han var 15. Michael Graversen mødte ham da han boede på asylcenter i Danmark og drømte om et liv her. Men han opnår ikke asyl og skal sendes tilbage…

fag: Dansk, Historie, Samfundsfag
Temaer: Flugt, Flygtninge, Flygtningeliv, Identitet, Nationalitet

Dyrene i Hakkebakkeskoven

0. - 3. klasse

Så kom der endelig en filmatisering af Thorbjørn Egners børnebog Dyrene i Hakkebakkeskoven. Den klassiske historie har fået nyt liv med en dukkeanimation, der fortæller om sameksistens på tværs af tendenser og anskuelser med samme kærlige varme som bogen.

fag: Billedkunst, Dansk
Temaer: Demokrati, Fordomme, Venskab på tværs af kulturer

Ernest og Celestine

0. - 3. klasse

Bjørnen Ernest og musen Celestine lever i to adskilte verdener henholdsvis over og under jorden. En dag bliver Celestine nødt til at gemme sig i en skraldespand over jorden og bliver fundet af den forhutlede bjørn, Ernest.

fag: Billedkunst, Dansk
Temaer: Fordomme og fjendebilleder, Hverdagens helte og heltinder, Venskab på tværs af kulturer

Et sted i familien

7. klasse - Ungdomsuddannelser

Zeinab var journalist og kvinderettighedsforkæmper i Afghanistan. Bomben der blev plantet til at bringe hende til tavshed, dræbte hendes søn i stedet. Hendes familie har ventet 5 år på opholdstilladelse i Danmark for at genoptage…

fag: Dansk, Historie, Samfundsfag
Temaer: Familieportræt, Flugt, Flygtninge, Flygtningeliv, Identitet, Nationalitet, Ytringsfrihed

Fighter

6. - 10. klasse

Tyrkisk-danske Aicha går i gymnasiet, men vil hellere bruge sin tid på Kung Fu, stik imod familiens ønske. I hemmelighed begynder hun at træne i det lokale Kung Fu-center.

fag: Dansk, Film- og mediefag, Samfundsfag
Temaer: Fællesskab og gruppeidentitet, Fordomme og fjendebilleder, Fremmedfrygt, Idræt, Kærlighed, Kærlighed og venskab på tværs af kulturer, Kærlighed og venskab uden grænser, Kulturel identitet, Kulturmøde, Ligestilling

Finding Hillywood

8. klasse - Ungdomsuddannelser

Rwanda er et land med bjerge og fantastiske landskaber men også et land, der bærer på en forfærdelig historie. Ayuub overlevede ved et rent tilfælde folkemordet i 1994, men hans mor blev brutalt nedslagtet sammen…

fag: Engelsk, Geografi, Historie, Mediefag, Samfundsfag
Temaer: Afrika, Afrikansk filmindustri, Film som forsoning, Filmskabelse, Folkemord, Folkemordet i Rwanda, Kunst

Fortet

4. - 7. klasse

Den indiske dreng Chinmay flytter endnu engang med sin mor til et nyt sted. Familien føler stadig en stor sorg efter farens død. At starte i en ny skole bliver ikke let for den lidt nørdede Chinmay, der har svært ved at blive en del af flokken.

fag: Dansk, Geografi
Temaer: Familie, Fællesskab og gruppeidentitet, Hverdagens helte og heltinder, Kulturmøde, Venskab

Før sneen falder

8. klasse - Ungdomsuddannelser

16-årige Siyar bor i en landsby i Irakisk Kurdistan, hvor han bliver familiens overhoved efter farens død. Da hans 18-årige søster flygter fra sit arrangerede bryllup til Norge, må Siyar genoprette familiens ære, og han følger efter hende op gennem Europa.

fag: Geografi, Historie, Samfundsfag
Temaer: Æresdrab, Familie, Flugt, Kærlighed, Kurdistan, Pigeliv, Traditioner og modernitet

Free Men

8. klasse - Ungdomsuddannelser

Den unge algeriske immigrant Younes bliver, under 2. Verdenskrig, modvilligt draget ind i to modstandskampe i det besatte Frankrig. Frigørelsen af landet fra nazisternes jerngreb, og befrielsen af Algeriet fra det franske koloniherredømme...

fag: Dansk, Engelsk, Fransk, Historie, Kristendom og Religion, Samfundsfag
Temaer: 2. Verdenskrig, Fællesskab og gruppeidentitet, Kærlighed og venskab på tværs af kulturer, Ligheder og forskelle, Nazisme, Tolerance

Giganternes vej – kortfilm til de mindste

0. - 3. klasse

Vi er glade for at kunne præsentere jer for en fantastisk animationskortfilmpakke for de mindste: I Giganternes vej møder vi pigen Oquirá, der er 6 år og lever i Brasiliens jungle. Hun leder efter træ til den perfekte fløjte, som hun præsenterer for stammens ældste i en flot oplevelse af naturens cyklus, tegninger og andinsk musik.

fag: Billedkunst, Dansk, Musik
Temaer: Fortællinger, Identitetsdannelse, Musik, Oprindelige folk

Giraffada

4. - 7. klasse

Ziad elsker giraffer, og heldigvis arbejder hans far, Yacine, som dyrlæge i den palæstinensiske Zoologiske Have. Desværre synes drengene fra skolen ikke, at det er sejt, og de mobber Ziad. Under et bombeangreb dør den…

fag: Dansk, Historie, Natur/Teknik
Temaer: Barndom i krig, Børn i krig, Dyr, Eventyr, Familie, Far og søn, Hverdag i krigszonen, Israel-Palæstina, Mistet forælder, Mobning, Sammenhold, Vilje

Håbet bag hegnet

8. klasse - Ungdomsuddannelser

I den nordlige del af Marokko ligger den spanske enklave Melilla. På et bjerg med udsigt til byen lever mere end 1.000 afrikanske migranter som prøver at komme over hegnet til det forjættede land: Europa. Abou fra Mali er en af dem.

fag: Historie, Samfundsfag
Temaer: Fattigdom, Flugt, Frihed, Migration, Venskab

Hvad vil folk sige

7. klasse - Ungdomsuddannelser

16-årige norsk-pakistanske Nisha lever et dobbeltliv. En nat opdager hendes far, at hun har en dreng inde på sit værelse.Presset af de lokale, pakistanske fædre i boligområdet, beslutter Nishas forældre sig for at kidnappe Nisha og sende hende på genopdragelse hos nære slægtninge i Pakistan.

fag: Dansk, Filmkundskab, Kristendomskundskab, Samfundsfag
Temaer: Genopdragelsesrejse, Identitet, Kulturmøde, Overgang fra barn til voksen

I Am Nojoom, Age 10 and Divorced

8. klasse - Ungdomsuddannelser

Filmen der bygger på en virkelig historie handler om 10-årige Nojoom. Hendes far tvangsgifter hende med en mand i 40’erne så familien kan få brudeprisen og betale for deres lille rum i Yemens hovedstad Sana.

fag: Dansk, Historie, Kristendom og Religion, Samfundsfag
Temaer: Drømme, Håb, Oprør, Tvangsægteskab

Idol

6. - 10. klasse

Idol er historien om den populære palæstinensiske sanger Mohammad Assaf der vandt sangkonkurrencen Arab Idol 2013, og blev en helt i Palæstina.

fag: Filmkundskab, Geografi, Historie, Samfundsfag
Temaer: Drømme, Fattigdom, Heltebilleder, Idolisering, Israel-Palæstina, Undertrykkelse

Indiens døtre

9. klasse - Ungdomsuddannelser

Voldtægten og drabet på den 23-årige medicinstuderende Jyoto skabte enorme demonstrationer i Indien i 2012 og rystelser langt ud i verden. De indiske kvinder rejste sig imod den kvindefjendske behandling, de oplever i det indiske…

fag: Engelsk, Film- og mediefag, Geografi, Historie, Samfundsfag
Temaer: Ekstreme forbrydelser, Fattigdom, Køn, Kønsroller, Kvinderettigheder, Ligestilling, Samfundsproblemer

Ingenmandsland

8. klasse - Ungdomsuddannelser

Hvert år forlader hundredevis af børn og unge deres forældre i Afghanistan, Iran og Etiopien for at rejse alene til Danmark i håb om at få asyl. Filmen følger tre unge mænd, Shafi, Abdisa og Wasiullah, der bor på centeret Jægerspris. De afventer svar på anmodningen om asyl. Og så kommer afslaget.

fag: Dansk, Film- og mediefag, Historie, Samfundsfag
Temaer: Asylpolitik, Flygtningeliv, Magtesløshed

Inside Out: The People’s Art Project

Ungdomsuddannelser - Ungdomsuddannelser

Den franske gadekunstner JR er manden bag verdens største interaktive kunstprojekt. Han arbejder med let tilgængelige materialer som papir og klister og opfordrer folk i hele verden til at uploade personlige fotos, som han printer ud på en enorm printer og sender tilbage til deltagerne.

fag: Billedkunst, Engelsk, Mediefag, Samfundsfag
Temaer: Aktivisme, Globalisering, Kunstinstallation, Ligheder og forskelle

Inuk

7. - 10. klasse

16-årige Inuk lever med sin alkoholiserede mor og voldelige stedfar i hovedstaden Nuuk. Da forholdene bliver for slemme, bliver han fjernet fra moren og sendt til et børnehjem på en lille ø i midten af…

fag: Dansk, Geografi, Historie, Samfundsfag
Temaer: Alkoholiserede forældre, By og land, Familie, Grønland, Hverdag, Identitetsdannelse, Kulturel identitet, Modernitet, Natur, Rejse, Traditioner, Traditioner og modernitet, Ungdomsliv

Kidnappet

4. - 7. klasse

Simon elsker fodbold og sit liv i Danmark. Han er adopteret fra Kenya og skal dertil med sin mor for første gang. En skæbnesvanger rejse er begyndt.

fag: Dansk, Geografi, Samfundsfag
Temaer: 3. Verdenslande, Afrika, Fodbold, Hverdagens helte og heltinder, Kærlighed og venskab på tværs af kulturer, Kulturel identitet, Kulturmøde, Ligheder og forskelle, Livet på gaden

Kortfilmpakke: Snefnug, giraffer og røde farver

0. - 2. klasse

Tre små tegnefilm. Snefnugget handler om en dreng i Afrika. Slipset er en sjov historie om girafferne og deres lange halse. Lille Ruddy er den røde farveblyant der en dag falder ud af tegnerens vindue og ned i haven.

fag: Billedkunst, Dansk, Engagement og Fællesskab, Natur/teknologi
Temaer: Afrika, Deltage i fællesskabet, Venskab

Kriger

8. klasse - Ungdomsuddannelser

I "Kriger" kommer vi helt tæt på det farlige fællesskab i form af et nynazistisk miljø i en nordtysk forstad. Her dyrker og udøver de unge den nazistiske ideologi. 20-årige Marisa er kernemedlem og et forbillede for gruppens nytilkomne pige, den 15-årige Svenja.

fag: Dansk, Historie, Mediefag, Samfundsfag, Tysk
Temaer: Ekstremisme, Farlige fælleskaber, Fordomme og fjendebilleder, Kulturel identitet, Tyskland

Krigerne fra Nord

8. klasse - Ungdomsuddannelser

Hvad får unge mænd, der er vokset op i trygge rammer i Danmark, til at vælge livet i den somaliske oprørsbevægelse Al-Shabaab? Det spørgsmål forsøger ”Krigerne fra Nord” at besvare på to måder; dels gennem…

fag: Dansk, Film- og mediefag, Samfundsfag
Temaer: Ekstremisme, Integration, Radikalisering, Religion, Terror

Lore

8. klasse - Ungdomsuddannelser

Det er maj 1945. Tyskland er delt i en amerikansk, en engelsk og en russisk besættelseszone. Teenageren Lore får ansvaret for sine fire yngre søskende, da deres forældre som højtstående nazister bliver fængslet. Børnene må rejse 900 km til fods gennem det krigshærgede land for at nå deres mormors hjem.

fag: Dansk, Historie, Samfundsfag, Tysk
Temaer: 2. Verdenskrig, Børn på flugt, Diskrimination, Krigstraumer

Lyden af Sand

7. - 10. klasse

En stærk og smuk film om en families flugt fra tørken i Vestafrika og den farlige rejse, de begiver sig ud på gennem ørkenen, mens resten af landsbyen drager mod syd. En fortælling om flugt, overlevelse, kærlighed og trods alt håb.

fag: Billedkunst, Dansk, Historie, Samfundsfag
Temaer: Afrika, Familie, Flugt, Kulturel identitet, Ligheder og forskelle, Overlevelse

Månens vogter

2. - 6. klasse

Denne fortryllende animationsfilm foregår på en lille planet fyldt med eventyrlige væsener. Den naturlige orden opretholdes af solen og månen og deres vogtere. Grundet sin uskyld vælges Mune til at vogte månen hvilket ærgrer den magtsyge Leeyon. Underverdenens hersker, Necros, ser sit snit til at skabe kaos og mørke på planeten ved at stjæle solen i ledtog med Leeyon.

fag: Billedkunst, Dansk
Temaer: Apokalyptiske fortællinger, Kampen mellem godt og ondt, Naturens overlevelse

Manolos magiske rejse

2. - 5. klasse

I Manolos magiske rejse inviteres vi indenfor i en fantastisk fortælling om liv, død og kærlighed, hvor den mexicanske tradition for at fejre de Dødes Dag med musik, fest og farver danner rammen om trekantsdramaet…

fag: Billedkunst, Dansk
Temaer: Familie, Fortællinger, Fortid og nutid, Heltemod, Identitetsdannelse, Skæbne, Traditioner

Max og Lenny

7. - 10. klasse

Max og Lenny bor i et fattigt kvarter i havnebyen Marseilles. Lenny skriver digte og rapper. Efter hendes forældre er døde, bor hun sammen med sin bror og nogle andre rødder, og de lever af at sælge hash. Max er illegal indvandrer fra Afrika. Hendes mor er blevet deporteret ud af landet, og Max står tilbage med ansvaret for sine meget yngre søskende og en syg bedstemor.

fag: Dansk, Fransk, Samfundsfag
Temaer: Drømme, Flygtninge, Ghettoliv, Identitet, Musik, Venskab

Min bedste ven – en kortfilmspakke

0. - 3. klasse

I fire kortfilm fortæller børn fra Syrien og Jordan om deres kæledyr. Få et farverigt indblik i børns tilhørsforhold til familie og dyr i lande fjernt fra Danmark. Forhold, som måske ikke er så fremmede endda.

fag: Dansk, Kristendom og Religion, Natur/Teknik
Temaer: Dyr, Hverdagens helte og heltinder, Kærlighed og venskab uden grænser, Ligheder og forskelle, Mellemøsten

Min fætter er pirat

7. klasse - Ungdomsuddannelser

Denne dokumentarfilm undersøger med en personlig vinkel det storstilede pirateri i Somalia. Nasib bor i Danmark på 17. år, har kone og børn og arbejder som journalist. Som 9-årig ankom han som uledsaget flygtning. Han tager tilbage til Somalia for at besøge sin familie i et hærget land.

fag: Dansk, Samfundsfag
Temaer: 3. Verdenslande, Afrika, Fællesskab og gruppeidentitet, Fordomme og fjendebilleder

Mine sko

1. - 3. klasse

En kortfilmpakke for indskolingen fra Tunesien og Indonesien med fokus på børns vilkår, håb og drømme.

fag: Dansk
Temaer: Drømme, Fattigdom, Håb, Mentorskab, Tro og overtro, Venskab

Mit Afghanistan – livet i den forbudte zone

8. klasse - Ungdomsuddannelser

I mere end ti år har Afghanistans befolkning levet med krigen og kampen mod Taliban. Den dansk-afghanske journalist Nagieb Kaja går på jagt efter det virkelige Afghanistan, sådan som det opleves af landets befolkning...

fag: Dansk, Film- og mediefag, Geografi, Historie, Samfundsfag
Temaer: Afghanistan, Hverdag i krigszonen, Kulturmøde, Overlevelse

Mon de kommer om natten?

7. - 10. klasse

Rokhsar Sediqi bor med sin familie i Give. De kom til Danmark på flugt fra Afghanistan i 2011. Familien har fået afslag på asyl, så de opholder sig ulovligt i Danmark og kan når som helst blive hentet af politiet.

fag: Dansk, Samfundsfag
Temaer: Asyl, Flugt, Flygtningeliv, Integration

Nattergalen

4. - 5. klasse

I dette moderne eventyr skildrers et Kina i rivende udvikling og de kontraster, den udvikling har bragt med sig. Ren Xing vokser op i Beijing med to succesfulde, men travle forældre, og er fuldt udstyret…

fag: Dansk, Geografi, Natur/Teknik
Temaer: Familie, Natur, Opdagelser, Teknologi, Traditioner

Ørkenblomst

8. klasse - Ungdomsuddannelser

Filmen er baseret på en virkelig historie om somaliske Waris, der flygter til London med bedstemorens hjælp og starter et liv som illegal indvandrer.Her opdager en anerkendt modefotograf Waris og hendes forvandling til international topmodel begynder

fag: Engelsk, Kristendom og Religion, Samfundsfag
Temaer: Afrika, Flygtningeliv, Fremmedfrygt, Integration, Islam og Vesten, Kærlighed og venskab på tværs af kulturer, Kulturel identitet, Kulturmøde, Ligestilling

På Flugt

4. - 6. klasse

På Flugt er et bevægende doku-drama om Younis på 13, som er flygtet med sin familie fra Irak til et asylcenter i Danmark. Younis bedste ven Omar, bliver sendt tilbage til Irak, og Younis familie skal endnu en gang flytte til et nyt asylcenter. Younis beslutter sig for at tage sagen i egen.

fag: Dansk, Engelsk, Samfundsfag
Temaer: Børn i krig, Flygtningeliv, Kærlighed og venskab på tværs af kulturer, Kulturmøde

På toppen af verden

2. - 6. klasse

Da Sacha drager ud på en visionær og farefuld færd til Nordpolen, er bådens besætning sømænd fra forskellige europæiske lande. Året er 1882, og Sacha er en pige fra den russiske overklasse. Hendes far vil have hende gift så deres familie styrkes, men hun vil hellere finde sin forsvundne bedstefars skib.

fag: Billedkunst, Dansk, Geografi, Historie
Temaer: Håb og drømme for fremtiden, Klasseforskelle, Venskab på tværs af kulturer

Rize

7. klasse - Ungdomsuddannelser

Rize er en forrygende dokumentarfilm fra Los Angeles’ ghetto. Historien følger en stor gruppe udsatte unge, der bruger fritiden på at dyrke en slags moderne stammedans. Deres forbillede er ’Tommy the clown’, der samler dem i et stærkt fællesskab for et positivt liv, som værn mod vold og kriminalitet.

fag: Dansk, Engelsk, Film- og mediefag, Idræt, Samfundsfag
Temaer: Dans, Fællesskab og gruppeidentitet, Ghettoliv, Hverdagens helte og heltinder

Rodløs

7. klasse - Ungdomsuddannelser

I 2015 kom fem uledsagede flygtningedrenge til et børnecenter på Ærø. Fra det fælles udgangspunkt er de flyttet ud i landet og står overfor en kæmpe udfordring: De skal finde sig selv og deres plads…

fag: Dansk, Mediefag
Temaer: Identitet, Tilhørsforhold, Unge på flugt

Salam Neighbor

8. klasse - Ungdomsuddannelser

To unge amerikanere Chris og Zach tager til Jordan til flygtningelejren Za’atari hvor de vil prøve at bo og dele livsvilkår med flygtningene. Salam Neighbor handler om livet som flygtning og forsøget på at få en almindelig hverdag i lejren.

fag: Filmkundskab, Mediefag, Samfundsfag
Temaer: Fattigdom, Flygtninge

Sameblod

7. klasse - Ungdomsuddannelser

14-årige Elle Marja er same i det nordlige Sverige i 1930erne. Hun og de andre samebørn går på svensk kostskole hvor de udsættes for naboernes racisme og statens ydmygende raceundersøgelser. Elle Marja er dygtig i skolen, og hun nærer intense drømme om at flytte til Uppsala og blive lærerinde.

fag: Dansk, Samfundsfag
Temaer: Diskrimination, Identitet, Minoriteter

Satellite Boy

4. - 7. klasse

Pete lever sammen med sin bedstefar i den australske outback. Bedstefaren lærer Pete om aboriginernes nære bånd med naturen. Pete vil dog ikke høre på hans fortællinger. Han venter kun på, at moren vender hjem til ham igen.

fag: Dansk, Engelsk, Geografi, Historie, Kristendomskundskab
Temaer: Identitet, Natur og miljø, Oprindelige folk, Valget mellem to kulturer, Venskab

Silent Nights

7. klasse - Ungdomsuddannelser

Det er jul, og unge Inger arbejder frivilligt på et herberg i Stengade på Nørrebro i København hvor hjemløse, afrikanske indvandrere flokkes for at få mad og tag over hovedet. Der er ikke plads til ghaneseren Kwame, men da Inger ser ham blive overfaldet af en gruppe lokale unge ude på pladsen, henter hun ham ind i varmen.

fag: Dansk, Samfundsfag
Temaer: Global ulighed, Illegale indvandrere, Kærlighed, Migration

Sin Nombre

8. klasse - Ungdomsuddannelser

I dette prisbelønnede drama mødes to unge skæbner på taget af et tog i Mexico. Den ene, en ung pige Sayra, er immigreret fra Honduras til USA med sin far i håbet om en lysere fremtid. Den anden er Casper, der er på flugt fra sin bande ’Mara Salvatrucha’.

fag: Geografi, Samfundsfag, Spansk
Temaer: Fællesskab og gruppeidentitet, Flygtningeliv, Latinamerika og Caribien

Stories of Our Lives

8. klasse - Ungdomsuddannelser

Novellefilmene ”Stories of Our Lives” skildrer livet som homoseksuel i Kenya, og den modstand, ikke-heteroseksuelle møder i det kenyanske samfund, hvor man kan risikere at få op til 14 års fængsel for at være homoseksuel.…

fag: Dansk, Film- og mediefag, Samfundsfag
Temaer: Fordomme og fjendebilleder, Kærlighed, Kærlighed på trods, Køn, Mod, Seksuel identitet, Ungdomsliv

Storken Richard

1. - 3. klasse

Richard er en forældreløs spurv, der vokser op i en storkefamilie. Derfor er han, uanset hvad andre mener, overbevist om, at han er en stork. Men da efteråret kommer, og storkefamilien skal flyve til Afrika, kan han ikke komme med, for en lille spurv kan ikke klare den lange rejse. Det vil Richard ikke finde sig i.

fag: Dansk
Temaer: Adoption, Kulturforskelle, Venskaber på tværs

Talespinners

0. - 4. klasse

Talespinners er en samling af korte, canadiske animationsfilm for børn. Salaam har importeret filmene fra Canada og versioneret dem med dansk tale.

fag: Billedkunst, Dansk, Engelsk, Film- og mediefag, Kristendom og Religion, Samfundsfag
Temaer: Asien, Dyr, Eventyr, Fællesskab og gruppeidentitet, Flygtningeliv, Hverdagens helte og heltinder, Kærlighed, Kulturmøde, Latinamerika og Caribien, Ligheder og forskelle, Musik, Racisme, Sundhed

Tell Spring Not To Come This Year

9. klasse - Ungdomsuddannelser

Tell Spring Not To Come This Year følger en gruppe unge soldater i den afghanske hær det første år efter NATO-styrkerne har forladt Helmanprovinsen hvilket betyder at gruppen er hårdt presset af Taliban.

fag: Geografi, Historie, Samfundsfag
Temaer: Hverdagens helte, Krig, Sammenhold, Venskab

Terrorist ved et tilfælde

7. klasse - Ungdomsuddannelser

Abdul og Cem er begge glade for skolen og kammeraterne. De har planer for deres studier og liv – så hvorfor vælger den ene at blive terrorist? Dette spørgsmål stiller dansk-tyrkiske Cem sig.

fag: Dansk, Kristendom og Religion, Samfundsfag
Temaer: Fordomme og fjendebilleder, Islam og Vesten, Kulturel identitet, Radikalisering

The Dark Horse

8. klasse - Ungdomsuddannelser

The Dark Horse er baseret på den virkelige historie om Genesis Potini der var en enestående skakspiller. Potini var manio-depressiv og tilhørte den oprindelige maori befolkning.

fag: Dansk, Engelsk, Samfundsfag
Temaer: Drømme, Lederskab, Mod, Motivation, Tilhørsforhold

The Student

8. klasse - Ungdomsuddannelser

Gymnasieeleven Veniamen bliver stadig mere og mere religiøs. Med bibelen i hånden tordner han mod sin mor og skolen, der tillader bikinier i svømmeundervisningen. Efterhånden som han radikaliseres bliver biologilæreren, der underviser i darwinisme, hans hovedfjende.

fag: Dansk, Kristendomskundskab, Samfundsfag
Temaer: Demokrati, Radikalisering, Religion, Venskab

The Whistleblower

8. klasse - Ungdomsuddannelser

Den unge politikvinde Kathy udstationeres i det krigshærgede Bosnien, som en del af FNs internationale politistyrke. Kathys job består i at forbedre forholdene for kvinder. Men hendes drøm om at hjælpe med genopbygningen...

fag: Dansk, Engelsk, Geografi, Historie, Samfundsfag
Temaer: Kærlighed, Kønsroller, Politik, Trafficking

Timbuktu

8. klasse - Ungdomsuddannelser

Byen Timbuktu i Mali er indtaget af islamiske militser, og der er indført Sharialov. I ørkenen lever kvæghyrden Kidane med sin kone Satima og datteren Toya. I ørkenen er de fri for den terror indbyggerne i byen lider under.

fag: Historie, Kristendom og Religion, Samfundsfag
Temaer: Familie, Islam, Protest, Sharia, Traditioner

Tro Håb Afghanistan

3. - 6. klasse

Igennem tre dokumentariske kortfilm får vi et indblik i tre forskellige afghanske børns vilkår og kamp for at skabe et godt liv trods de barske omstændigheder i det krigshærgede Afghanistan

fag: Dansk, Historie
Temaer: Børnearbejde, Drømme, Hverdagens helte og heltinder, Kulturel identitet

Under Sandet

9. klasse - Ungdomsuddannelser

I 1945, efter den tyske besættelse, blev omkring 2.000 tyske krigsfanger sendt ud på den jyske vestkyst for at fjerne 1,5 millioner landminer.

fag: Dansk, Historie, Tysk
Temaer: Fjendebilleder, Krig, Sammenhold, Venskab

Wadjda – Den grønne cykel

3. - 6. klasse

Haifaa Al-Mansour er den første kvindelige filminstruktør i Saudi Arabien. Hun fortæller historien om 10-årige Wadjda, der vil køre om kap med nabodrengen på cykel. Men i Saudi Arabien må piger ikke cykle….

fag: Billedkunst, Dansk, Historie, Kristendom og Religion
Temaer: Familie, Hverdagens helte og heltinder, Identitet, Mellemøsten, Pigeliv, Venskab, Viljestyrke

War Witch

8. klasse - Ungdomsuddannelser

Et stærkt Oscar-nomineret portræt af børnesoldaten Komona, der som 12-årig bliver tvunget til at skyde sine egne forældre. Hun indrulleres i en congolesisk guerilla-hær og får udleveret en Kalashnikov med ordene: ”Dette er dine nye forældre.”

fag: Dansk, Fransk, Geografi, Historie, Samfundsfag
Temaer: Afrika, Børnesoldater, Kærlighed, Krig, Tro og overtro

Whale Rider

3. - 6. klasse

I denne populære film betages vi af miljøet og den 11-årige pige Pai, som tilhører maori stammen Whangara i New Zealand. Men hvem skal være den nye ’chief’ for stammen? Pai insisterer på at det er hende. Hun tager dermed kampen op og går imod 1000 års Whangara-tradition.

fag: Dansk, Engelsk, Geografi, Historie, Kristendom og Religion, Samfundsfag
Temaer: 3. Verdenslande, Ligestilling, Ligheder og forskelle, Mønsterbrydere, Tro og overtro, Viljestyrke

Winkys hest

0. - 3. klasse

En varm film om den kinesiske pige Winky, der flytter til Holland, hvor hendes far har en restaurant. Hun føler sig meget ensom i skolen, så ponyen Sara bliver Winkys bedste ven.

fag: Dansk, Historie
Temaer: Dyr, Fællesskab og gruppeidentitet, Kærlighed og venskab på tværs af kulturer, Kulturel identitet, Kulturmøde, Ligheder og forskelle

Zozo

4. - 6. klasse

Zozo vokser op i Beirut i 1980erne hvor han lever et almindeligt liv på trods af borgerkrigen. Men tragedien indtræffer da Zozos forældre bliver dræbt, og han alene må finde vej til bedsteforældrene i Sverige. Her skal han til at lære et nyt sprog og nye omgangsformer.

fag: Billedkunst, Dansk, Historie, Samfundsfag
Temaer: Børn i krig, Flugt, Integration, Kærlighed og venskab uden grænser, Kulturmøde