Fokus på børnearbejde

Foto: Wide Management

Selv om sensommerens samlede fokus Verdenstimen er forbi for denne gang, fortsætter vi naturligvis vores fokus på global bevidsthed i vores workshops og film til undervisningen.

 

De nye verdensmål er med til at styrke den globale bevidsthed og globalt medansvar. Vi skal hjælpe udviklingslandene til at nå verdensmålene, men vi skal også selv sørge for at opfylde dem. Det er vigtigt for alle skoleelever i Danmark og i hele verden at kende verdensmålene, fordi verdensmålene er vores fælles plan for at sikre, at verden bliver et bedre sted at leve i, bl.a. for de mange millioner børnearbejdere rundt omkring i verden.

Salaam Fim & Dialog sætter fokus på verdensmålene året rundt. I den forbindelse tilbyder vi en workshop med Birgitte Krogh-Poulsen, der er ekspert i børns rettigheder og bekæmpelse af børnearbejde og moderne slaveri.

Hvad er børnearbejde? Og hvad kan man gøre for at forhindre børnearbejde? Disse spørgsmål er udgangspunkt for Birgittes workshop. Læs mere om Birgitte her. Hvis du vil have film i undervisningen og børnearbejde på skemaet, kan du booke hendes workshop her.

Hvad er børnearbejde?

Børn må gerne arbejde og det er der masser af børn der gør. Men der er forskel på at arbejde for at tjene lidt lommepenge og at arbejde for at få mad og overleve. Ikke alle børn i verden har lige så meget fritid, som vi f.eks. har i Danmark. I nogle lande er det også helt almindeligt og lovligt for unge under 18 at arbejde ligesom en voksen, så længe arbejdet ikke er skadeligt for deres helbred.

Ifølge FN er der tale om børnearbejde, hvis børn under 18 år har et arbejde der går ud over deres sundhed, udvikling og skolegang.

Børnearbejde hænger sammen med fattigdom. Derfor er der flest børnearbejdere i Asien og i det sydlige Afrika. Største delen af verdens børnearbejdere arbejder i landbrug og fiskeri. De fleste af dem arbejder hos deres familie, da det er helt naturlig for de fattige familier, at børnene hjælper til med at skaffe mad på bordet. De børn der bliver regnet for børnearbejdere har lange dage med hårdt og nogle gange farligt arbejde og går ikke i skole. Mange børnearbejdere arbejder som tjenestefolk i private hjem, hvor de er udsatte for slaveri og overgreb. En del børn arbejder også på fabrikker, hvor de er udsatte for farligt arbejde med maskiner og måske giftige kemikalier, samt i byggerier og stenbrud.De mest udsatte børn arbejder i miner, som gældsslaver, i prostitution eller som børnesoldater.

Verdensmålene er et eksempel på, hvordan verdens ledere mødes om fælles mål, og hvordan hele verden arbejder sammen og kan gøre en forskel for børnearbejder i fremtiden.

 

Kilder:verdensmålgrid grid 2016

http://www.un.org/en/events/childlabourday/background.shtml

http://verdeniskole.dk/

http://stopbornearbejde.dk/fakta

https://www.unicef.dk/fakta-om-boernearbejde-0