Åbningen af Salaam Filmfestival med praktikantens øjne

Indtil åbningen af Salaam Filmfestival sidste torsdag har praktikantens arbejde især bestået i arbejdet bag skærmen på kontoret; skrive ind i Excel ark, ringe rundt til visningsteder og oplægsholdere, søge sponsorer til åbningen… Allesammen større eller mindre delopgaver i forbindelse med åbning og festival fordelt på fire praktikanter. Måske lidt en afromantisering af praktikantens foreløbige indtryk af hvad denne vitale organisation står for udadtil; kulturforståelse, nedbrydning af fordomme, kunstneriske film etc.

Ugen op til åbningen begyndte vi at få fornemmelsen af, at trådene blev strikket sammen; opgaverne blev fokuseret på og samlede sig om åbningen. At være med til åbningen har vi praktikanter beskrevet som dér, hvor trådene blev samlet, ringen blev sluttet og de forberedende delopgaver gav pludselig mening.

Jeg oplevede åbningen som et samlings- og kontaktpunkt, hvor de forberedende opgaver formede sig i et rum fyldt med farverige blomster fra Den Franske Anemone, Kaffeplantagens kaffe og delikatesser fra Det Rene Brød, Streetfood 108, Ma’ed Ethiopian Restaurant, Cravings, Gin-tonics fra Røde Roses Kaffebar og vin fra Gaarden og Gaden.

Det var stærkt og rørende her at møde og mærke det netværk og fællesskab, som vi er blevet en del af i Salaam Film & Dialog; venner, bekendte, oplægsholdere, samarbejdspartnere, interesserede som samledes og fyldte velkomstrum og biografsal.

Herforuden var åbningen for os en præsentation af Salaams arrangementer, ånd, værdier og evner i praksis: hvordan især den spændende kombinationen af filmvisning og oplægsholderens fortælling er med til at sætte fokus på emner som fremmedgørelse, tilhørsforhold, misforståelser, undertrykkelse, og hvor stemmen gives til dem der ellers forties (politisk). Filmen Lille Ruddy for de mindre, uddrag fra Stories of Our Lives for de større og oplægsholder Afshins performance eksemplificerede dette.

For mig var denne dag en festdag og fejring af Salaams værdier, evner, ånd og fællesskab; en smuk igangsættelse af Salaam Filmfestival 2018/19.

// Kari Helene Dreijer