Shaymaa Ahmad Najjar

Jeg er 26 år og ‘nydansker’ i Århus.

Til dagligt er jeg kandidatstuderende i ‘Kultur og formidling’ på Syddansk Universitet og mor til to.

Jeg har tidligere undervist både danskere i arabisk (bl.a. i AOF og på politistationen i Århus) og flygtninge og immigranter i dansk sprog og kultur (på Sprogcentermidt).

Derudover har jeg holdt adskillige oplæg om kulturforskelle samt været frivillig i forskellige organisationer, foreninger og projekter der bygger bro mellem etniske danskere og nydanskere/flygtninge (bl.a. hos DFUNK, Yallah! og D-Faktor).

Jeg brænder for kulturformidling, hvor jeg især tager udgangspunkt i min personlige erfaring.

I forbindelse med visning af filmen Fannys rejse, når jeg er ude med Salaam Filmfestival, vil jeg fortælle om hvordan mine forældre flygtede fra Libanon under raceudryddelsen i 1980’erne. Min fortælling knytter sig til Fannys, fordi jeg også har haft krig og flugt tæt inde på livet og har selv måttet tage et stort ansvar som barn. Jeg vil også komme ind på, om det var almindeligt at hjælpe jøderne under 2. verdenskrig, og hvordan de europæiske lande samarbejdede og bekrigede hinanden.

I forbindelse med visning af filmen Hvad vil folk sige, når jeg er ude med Salaam Filmfestival, vil jeg komme ind på, hvordan jeg selv har oplevet at leve i et rygtesamfund og være den man skulle se op til som den ældste i min søskende-, fætre- og kusineflok. Her vil jeg bl.a. komme ind på, hvordan jeg trods det sociale pres, formåede at bruge en bestemt teknik, til at klare nogle af de udfordringer som hovedpersonen Nisha også møder i filmen.