Praktikanter på tur med Salaam Filmfestival

Praktikanterne hos Salaam Filmfestival har været med ude og opleve film og dialog i både Hundested og Rødovre tirsdag d. 27 februar 2018. De travle praktikanter på Salaams kontor har ikke altid mulighed for at opleve de arrangementer de faciliterer. Det blev der lavet om på i tirsdags, hvor begge praktikanter på Filmfestivalen var ude og opleve festivalen på nært hold.

I Rødovre, hos Kulturhuset Viften, gjaldt det filmen ‘Mustang’, der blev vist i samarbejde med Med Skolen i Biografen. De friske 10. klasser fra Unge Center 2610 trodsede kulden sammen med 7. til 9. klasse fra Valhøj Skole og indfandt sig i Viften kl. 9 tirsdag morgen. Afshin Firouzi var oplægsholder og fortalte før filmen om kærligheden, der opstod mellem hans forældre i Iran i 1970’erne. Centralt i den tyrkiske film ‘Mustang’ er tvangsægteskabet, og hvordan fem søstre tackler at blive tvunget ind i forhold. Efter filmen lagde Afshin vægt på, hvor vigtigt det er, at vi tager hinandens rettigheder seriøst og ikke tier, når vi er vidne til noget, der er uretfærdigt. Denne opfordring gik især til drengene og mændene, fordi at det i filmen er dem, der tager beslutningerne.

 

På Hundested Bibliotek blev filmen ‘Zozo’ vist. Filmen handler om den unge libanesiske dreng Zozo, der mister sine forældre og søskende under en bombning af Beirut i 80’ernes borgerkrig. Zozo kastes dermed ud på en færd for at komme til Sverige, hvor hans bedsteforældre bor. Da han endelig kommer frem, viser det sig, at det ikke er helt simpelt at starte på en helt ny skole i et nyt og andet land.

Vores oplægsholder Mazen Ismail blev selv født i Libanon under borgerkrigen og kunne drage paralleller til sin egen situation. Eleverne fra 6. klasse fra Hundested Skole og Frederikssund Private Realskole var meget aktive og engagerede i dialogen om, hvordan det er at være flygtet som barn til et fremmed land. Udover sprogbarrieren fortalte Mazen, at udfordringen som nytilkommen i stor grad er de kulturelle forskelle. Dialogen indeholdt blandt andet temaer om: mobning, at miste familiemedlemmer, hvordan rejsen til et fremmed land foregår og hvilke udfordringer man kan støde på i kulturmødet.

Begge steder var tætpakkede med spændte skoleelever, som kan ses på billederne.

// Sarah og Maja, Salaam Filmfestival praktikanter