Salaam anbefaler

”Nu er Tingbjerg blevet røvhullet af Danmark. Det er sådan, folk tænker om stedet.” Sådan siger en af de mange unge mænd fra de boligområder, som står på regeringens ghettoliste, som sociologen Aydin Soei har fulgt gennem 10 år. Han har altid været glad for at bo i Tingbjerg, men nu vil han flytte, for han skal til at stifte familie, og hans børn skal ikke vokse op i Tingbjerg.

Og det er på trods af at Loyal to Familia officielt har forladt området, og ungdomskriminaliteten er faldet. Og det er en af pointerne i Aydin Soeis anbefalelsesværdige bog ”Omar – og de andre” med undertitlen ”vrede unge mænd og modborgerskab”. Desværre betyder ghetto-stemplet, at børnefamilier og ressourcepersoner med uddannelse og overskud forlader områderne, for – som Københavns daværende politidirektør Johan Reiman sagde, da den første ghettoliste blev offentliggjort i 2010: ”Hvem har lyst til at sidde ved middagsbordet i et selskab og sige, at man bor i en ghetto?”

Det er i høj grad de vrede unge mænd, som ikke føler sig som medborgere, men modborgere, der har givet ghettoerne deres dårlige ry. Men ligesom ghettoerne er de unge mænd bedre end deres rygte. Kun få af de unge er i en kriminel løbebane i mange år. Det mindretal som bliver bandemedlemmer eller kommer ud i andre former for kriminalitet bliver på et tidspunkt familiefædre, og dermed ophører deres kriminelle løbebane som regel. Bandelivet er en overgang.

Det er en på alle måder interessant og læseværdig bog Aydin Soei har skrevet. Den udfordrer vores fordomme og lærer os nyt om de forkætrede ghettoer og deres beboere.

//Lisbeth Lyngse, projektleder – Salaam Filmfestival