Salaam Filmfestival i Cinemateket og på Nationalmuseet

Salaam Festival, Lido i Vejle med Omar ©2017 Palle Peter Skov

Så er det tid til, at Salaam Filmfestival 2017-18 byder folkeskoler og gymnasier velkomne i Cinemateket og på Nationalmuseet. Her vil vi vise spændende og lærerige film om kulturmøder, globalisering og verdens mangfoldighed. Som altid vil filmene blive vist i samarbejde med en af vores flerkulturelle oplægsholdere, som vil bidrage med sin personlige historie og skabe dialog. Du kan finde os i Cinemateket fra den 14.-17. november og på Nationalmuseet den 21.-29. november. Book dine billetter her!

CINEMATEKET

Vi vil i Cinemateket vise syv film for både indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen i perioden d. 14.-17. november. I får her nogle af Salaam-temaets anbefalinger.

MELLEMTRINNET

VORES VERDEN

’Vores verden’ er en genkendelig historie fra Sydkorea om popularitet, venskab og mobning. Sun er en stille pige, som har det svært i sin klasse. I sommerferien får hun en ny veninde ved navn Jia, men da skolen starter vender Jia sig fra Sun og prøver at indynde sig hos klassens populære klike. Eleverne vil møde oplægsholder Ivalo Labansen, der vil skabe dialog omkring mobning, ensomhed og venskab.

Dato: Torsdag d. 16. november kl. 9.30 – 11.30

Klasse: 4.-6. klasse

Sprog: Koreansk med danske undertekster.

Film + oplæg: 1 t. og 15 min.

Fag: Dansk

UDSKOLINGEN

MAX OG LENNY

Max og Lenny bor i et fattigt kvarter i havnebyen Marseilles. Max skriver digte og rapper. Efter hendes forældre er døde, bor hun sammen med sin bror og nogle andre rødder, som lever af at sælge hash. Lennys mor er blevet deporteret ud af landet, og Lenny står tilbage med ansvaret for sine meget yngre søskende og en syg bedstemor. Da de to piger mødes, opstår et intenst venskab der forandrer deres liv. Salaams oplægsholder Afshin Firouzi, har selv oplevet kunsten som katalysator for positiv forandring i livet. Han vil dele ud af sine erfaringer og sætte sin egen historie i relation til filmens fortælling.

Dato: Tirsdag d. 14. november kl. 12.00 – 14.00

Klasse: 7.-10. klasse

Sprog: Fransk med engelske undertekster.

Film + oplæg i alt: 2 t.

Fag: Fransk, samfundsfag, dansk

JUNCTION 48

I en by i Israel som palæstinenserne kalder Lyd. Han har konflikter med sin far og er vild med sin kæreste Manar, og så drømmer han om at blive en berømt rapper. Manar kæmper for palæstinensernes rettigheder. Da vennen Talals hjem bliver revet ned af den israelske stat bliver Kareem politisk vakt. Sammen med Manar synger han om kærlighed, men også om uretfærdighed. Manars familie er imod deres forhold og traditionen kommer imellem dem. Mazen Ismail er Salaams oplægsholder, der vil tale med eleverne om forholdene mellem Palæstina og Israel, og om de sociale forhold, som filmen skildrer.

Dato: Onsdag d. 15. november kl. 12.00 – 14.05

Sprog: Arabisk og hebraisk med engelske undertekster.

Film + oplæg i alt: 2 t. og 5 min.

Fag: Fransk, samfundsfag, dansk

 

THE STUDENT

Gymnasieeleven Veniamen bliver ekstrem religiøs. Med bibelen i hånden tordner han mod sin mor og skolen, der tillader bikinier i svømmeundervisningen. Efterhånden som han radikaliseres bliver biologilæreren, der underviser i darwinisme, hans hovedfjende. Veniamen finder en beundrer i Grigoriy som er handicappet og klassens mobbeoffer. Rektor og lærerne på gymnasiet kan ikke finde ud af at sige fra overfor Veniamens radikale kristendom, og da han begynder at lægge planer for at udrydde sine fjender, er der lagt op til katastrofe. Afshin Firouzi vil som oplægsholderen til denne film,

Dato: Torsdag d. 16. november kl. 12.00 – 14.30

Sprog: Russisk med engelske undertekster.

Film + oplæg i alt: 2 t. og 30 min.

Fag: Samfundsfag, dansk, kristendomskundskab.

NATIONALMUSEET

Vi viser hele 11 film på Nationalmuseet i perioden fra d. 21.-29. november. Her er nogle af Salaam-teamets anbefalinger:

INDSKOLINGEN

MINE SKO

I Mine sko har Fallous har set et par fantastiske sko med blå vinger i en forretning i byen. Men hans familie er fattig, og de har ikke råd til at købe skoene. Fallous drømmer om skoene, mens han løber rundt og sælger sin mors hjemmelavede slik. Han drømmer videre om natten hvor han flyver med skoene på. Landsbyens gamle mand drømmer med. En betagende film om håb og drømme. Salaams oplægsholder, Mazen Ismail, vil snakke med eleverne om betydningen af voksenstøtte, mentorer og gode venner.

Dato: Onsdag d. 22. november kl. 9.45 – 11.00

Sprog: Arabisk/makassarese med dansk tale

Fag: Dansk

Film + oplæg: 1 t. og 15 min.

UDSKOLINGEN

BARNERANEREN

Noah er 15 år da han bliver arresteret for røveri mod yngre børn. Som straf bliver han tvunget til at flytte fra sin mor og alle barndomsvennerne i Oslo og ud til sin far i den pænere forstad Bærum. Sagen fyldte meget i de norske medier, og derfor ville instruktøren give Noah mulighed for at fortælle sin version. Filmen balancerer mellem dokumentar og drama – en ungdomsfilm om en teenager første møde med systemet. Eleverne vil møde Mazen Ismail, der vil tale med dem om, hvordan man kommer ud af ungdomskriminalitet, og hvad venskab betyder for de veje man tager i vejen.

Dato: Onsdag d. 22. november kl. 12.00 – 14.10

Sprog: Norsk med norske undertekster

Fag: Samfundsfag, dansk, mediefag

Film + oplæg i alt: 2 t. og 10 min.

BØRNESOLDATENS NYE JOB

Hvem udkæmper egentligt vores krige? Børnesoldatens nye job viser hvordan USA har udliciteret dele af sin krigsførelse til private firmaer. Firmaerne har typisk sendt tidligere afrikanske børnesoldater til krige i Irak og Afghanistan. Kommercialisering af krigsindustrien gør det samme som markedskræfter og globalisering gør ved mange andre industrier: Finder arbejdskraften hvor den er billigst. Det betyder at dele af de vestlige styrkers mandskab i krigszoner verden over er underbetalte arbejdere fra udviklingslande. Maya Mynster Christensen er oplægsholderen, der er antropolog, og som har lavet feltarbejde blandt børnesoldater.

Dato: Torsdag d. 23. november kl. 12.45 – 14.05

Sprog: Engelsk med danske undertekster

Fag: Samfundsfag, historie, dansk.

Film + oplæg i alt: 1 t. og 40 min.

 

HÅBET BAG HEGNET

I den nordlige del af Marokko ligger den spanske enklave Melilla. På et bjerg med udsigt til byen lever mere end 1.000 afrikanske migranter som prøver at komme over hegnet til det forjættede land: Europa. Abou fra Mali er en af dem. I over et år har han forsøgt at komme over hegnet. Udstyret med et kamera fra Danmark filmer han sin og vennernes venten og forsøgene på at lave udstyr der kan hjælpe dem over hegnet. En film om at bevare sin værdighed og en form for frihed ved en af verdens mest militariserede grænser. Til ’Håbet bag hegnet’ vil eleverne møde oplægsholder og instruktør bag filmen, Estephan Wagner, der vil holde oplæg om baggrunden for migrationsstrømmene, som filmen skildrer.

Dato: Onsdag d. 29. november kl. 9.45 – 11.15

Sprog: Fransk og bambara med danske undertekster

Fag: Samfundsfag, historie

Film + oplæg i alt: 1 t. og 30 min.

Læs mere om vores spændende filmprogram og book billetter her!