Salaam Filmfestival sætter spotlys på Palæstina

Foto: Angel Films

På dette års festival har vi haft to palæstinensiske film, dokumentaren The Wanted 18 og Idol, som er baseret på virkelige begivenheder. Begge film fortæller den palæstinensiske historie med en sjat humor og en tone af håb for en bedre fremtid i Gaza.

Josef Mahmud præsenterer The Wanted 18

Dokumentaren The Wanted 18 fortæller historien om Beit Sahour. I 1980’erne blomstrer et håb i den palæstinensiske landsby Beit Sahour om en dag at blive selvforsynende og uafhængig af Israel. Beit Sahour ligger i Israels sydlige del, øst for Betlehem under palæstinensisk styre. Uden nogensinde at have set en ko beslutter beboerne i Beit Sahour sig for kollektivt at købe 18 køer for at producere revolutions-mælk. Israel udråber de 18 køer som en trussel for staten, hvorefter det israelske militær igangsætter den helt store jagt på køerne. Gennem animation og en god portion humor bliver køerne vækket til live og vi mærker køernes betydning, som var de mennesker og enhver anden borger i landsbyen.

I samarbejde med Tapperiet i Køge viste vi i november dokumentaren The Wanted 18 med Salaams oplægsholder Josef Mahmud. Josef fortalte om Palæstina ud fra et historisk perspektiv og hvordan han selv har oplevet konflikten i sin familie.
Josef er født i Danmark af en palæstinensisk far og en dansk mor. Josef studerer Mellemøstens Sprog og Samfund ved Københavns Universitet og besøger hver sommer sin familie i Palæstina.

Se trailer for filmen her:

Rami Ismail præsenterer Idol

I Køge Bio viste Salaams oplægsholder Rami Ismail filmen Idol, der er baseret på den sande historie om den populære palæstinensiske sanger Mohammad Assaf. Mohammad Assaf vandt i 2013 tv-/ sang-konkurrencen Arab Idol, og blev en folkehelt i Palæstina.

I filmen følger vi Mohammad fra barnsben, hvor han og hans søster drømmer om at blive musikstjerner. Da Mohammad er blevet voksen, er situationen i Gaza forværret, så da han hører om auditions til Arab Idol i Cairo, ser han muligheden for at virkeliggøre hans drøm.
Ind-og udrejse af Palæstina er som palæstinenser ikke lige til, Mohammad må derfor snyde sig gennem grænsen til Egypten. Mohammad Assaf har siden fået et diplomatpas, men skal stadig søge om tilladelse for at rejse ind og ud af Palæstina.

Se traileren for filmen her: