Salaam gør det & tør det

Tilbage i efteråret 2010 lavede jeg min første spillefilm som instruktør, og i 2012 rejste jeg Danmark rundt med Salaam Film & Dialog og viste ”Kidnappet”. Målet med filmen og med Salaams arbejde er at skabe en konstruktiv, åben dialog med danske børn og unge om deres jævnaldrende i andre lande. Børn og unge der vokser op under anderledes vilkår, både økonomisk, miljømæssigt og kulturelt.

Jeg har været heldig at møde tusindvis af danske skolebørn fordelt ud over hele landet. Jeg har mødt de frivillige i mange af landets biografer. Jeg har rejst med vidt forskellige film for Salaam Skole og Salaam Filmfestival: ”Under Sandet” om vores egen efterkrigstid, ”Lammet” om tørken i Etiopien og landets fastlåste kønsroller, ”Sameblod” om det at være et urfolk i Skandinavien osv.

Jeg har holdt oplæg hvert år siden 2012, og jeg må konstatere, at der aldrig har været mere brug for film og dialog med den unikke vinkel, som Salaam påtager sig at finde egnede film til. Netop film som ellers ikke er tilgængelige eller åbenlyse for skolebørn at streame eller se der, hvor de finder deres underholdning. Netop film der taler et følelsessprog i billeder om tematikker, som rammer nyhedsbilledet hver dag: Racisme, homofobi, indvandring, islamofobi, kvindeundertrykkelse, klimaforandringer, mobning osv. SALAAM GØR DET & TØR DET.

At opleve Salaam vil sige at gå ind i biografens mørke og lade sig lede gennem filmens tematik via et oplæg og åbne spørgsmål, der skaber en livlig debat blandt 2. klasser, 5. klasser, 10. klasser, erhvervsskoler, gymnasier. Det er stærkt at se hvor vigtig dette sikre samtalerum er skabt i biografen om en film af en filminstruktør eller en oplægsholder, som har en førstehånds erfaring med filmens tematik.

Det er fiktion og realisme hånd i hånd og det er ikke bare godt at Salaam Film & Dialog findes, det er tvingende nødvendigt i vores NUTIDS verden – i vores Danmark.

Bliv ved Salaam, og TAK for jeres kulturarbejde for et mere sammenhængende Danmark og en mere oplyst ungdom.

// Vibeke Muasya, filminstruktør og oplægsholder på Salaam Film & Dialog