Filmkatalog

Salaam gør det nemt for dig som lærer at bruge filmmediet i undervisningen med vores undervisningsmaterialer baseret på film- og temapakker som supplement i undervisningen for din klasse.

Med vores Skolefilmfestival ude i landets biografer samt Salaams Skole er vi et tilbud til dig, som vil inddrage den internationale dimension i undervisningen og arbejdet med interkulturel kompetence i undervisningen.

Afmærk boksen Global indsigt nedenfor, hvis du vil se vores udvalg af film med særligt fokus på udviklingslande. Du kan forsat bruge værktøjerne til sortering af klassetrin, fag og tema.

		
		

Almanya

6. klasse - Ungdomsuddannelser

Almanya er historien om de tyrkiske indvandreres vej til Vesteuropa. Seksårige Cenk er tredjegenerationsindvandrer i Tyskland og er, som sin bedstefar Hüseyin, forvirret over sin kulturelle identitet.

fag: Dansk, Historie, Samfundsfag, Tysk
Temaer: Kulturel identitet, Kulturmøde, Ligheder og forskelle

Barn af Irak

8. klasse - Ungdomsuddannelser

En dybt personlig dokumentarfilm af irakisk fødte Ala’A Mohsen, der i en alder af 21 år tager på ferie til Irak med sin mor efter 14 års fravær. Ala’A er opvokset i Danmark, så han ser familien i Irak som fremmede.

fag: Dansk, Samfundsfag
Temaer: Fællesskab og gruppeidentitet, Fordomme og fjendebilleder, Islam og Vesten, Kulturel identitet, Kulturmøde, Ligheder og forskelle, Mellemøsten, Tro og overtro

Barn af umulig kærlighed

7. - 10. klasse

Maria kommer fra en meget usædvanlig baggrund. Hendes mor er Jehovas Vidne fra Nordjylland og hendes far er flygtning fra Libanon. Nu er hun 27, spiller musik og vil gerne vide mere om sin far og møde sin libanesiske familie, som hun mener, at hun må have sit musikalske talent fra.

fag: Dansk
Temaer: Familie, Flygtninge, Identitet, Musik som eget udtryk

Børnene på Silkevejen

2. - 5. klasse

Tre korte dokumentarfilm om børn der bor langs Silkevejen i henholdsvis Bangladesh, Mongoliet og Kirgisistan. De kæmper hver især for at realisere deres drømme.

fag: Dansk, Historie
Temaer: Akrobatik, Børn i andre lande, Børn i verden, Drømme, Fattigdom, Ridning, Surfing

Danmarks sønner

8. klasse - Ungdomsuddannelser

Vi er i 2025, og årsdagen for et stort terrorangreb i København nærmer sig. Det samme gør et folketingsvalg, hvor den populistiske leder af det nationalistiske National Parti, Martin Nordahl, spås en jordskredssejr, der kan gøre ham til statsminister.

fag: Dansk, Samfundsfag
Temaer: Politik, Populisme, Radikalisering, Terror

De små helte – tre korte film

2. - 4. klasse

I kortfilmpakken vises tre genre- og handlingsmæssigt forskellige film, der alle bekræfter, at ganske svære temaer kan formidles i børnehøjde. I tegnefilmen "The Dam Keeper" møder vi den lille Gris, der bliver mobbet i skolen, men som bliver venner med klassens nye pige, Ræven

fag: Billedkunst, Dansk, Engelsk, Historie, Natur/Teknik
Temaer: Børnearbejde, Hverdagens helte og heltinder, Mellemøsten, Mobning, Venskab på tværs af kulturer

Den store stygge ræv og alle hans venner

0. - 3. klasse

Tre animationsfilm om ræven og dens venner. I første film vil ræven gerne være stor og styg, så alle frygter ham. Men det vil ikke rigtig lykkes. Han stjæler tre æg fra en høne for at udruge dem og æde kyllingerne, men da kyllingerne tror, han er deres mor, bliver han blød om hjertet og tager dem til sig.

fag: Billedkunst, Dansk
Temaer: Adoption, Venskaber på tværs

Den usynlige pige

6. - 10. klasse

I Afghanistan under Taleban måtte piger og kvinder ikke må gå ud alene. Parvana er en 11-årig pige, hvis invalide far bliver uretfærdigt fængslet. Da Parvanas storebror er død, klipper hun sit hår af og tager hans tøj på, så hun kan gå i byen og tjene penge og købe mad til familien - hendes mor, søster og en lillebror.

fag: Billedkunst, Dansk, Historie
Temaer: Afghanistan, Fattigdom, Kvinder og pigers rettigheder

Giganternes vej – kortfilm til de mindste

0. - 3. klasse

Vi er glade for at kunne præsentere jer for en fantastisk animationskortfilmpakke for de mindste: I Giganternes vej møder vi pigen Oquirá, der er 6 år og lever i Brasiliens jungle. Hun leder efter træ til den perfekte fløjte, som hun præsenterer for stammens ældste i en flot oplevelse af naturens cyklus, tegninger og andinsk musik.

fag: Billedkunst, Dansk, Musik
Temaer: Fortællinger, Identitetsdannelse, Musik, Oprindelige folk

Kaassassuk – kortfilmpakke

0. - 3. klasse

En pakke med fem film for de små: Mellem linjerne handler om en zebra, der finder ud af, at den ikke er alene i verden. I Genfundet bliver en strikket Dino trævlet op, da han vil redde sin ræve-ven. Kaassassuk – Den forældreløse er en grønlandsk myte animeret af Perlefilm og grønlandske børn.

fag: Billedkunst, Dansk, Natur/Teknik
Temaer: Børn i andre lande, Dyr, Natur, Venskaber på tværs

Kapernaum

6. - 10. klasse

Kapernaum, der vandt juryens specialpris i Cannes, handler om 12-årige Zain, der har lagt sag an mod sine forældre, fordi de har født ham ind i en verden af fattigdom og elendighed. Nu vil han forhindre, at de får flere børn.

fag: Dansk, Samfundsfag
Temaer: Fattigdom, Flygtninge, Migranter, Ulighed

Kidnappet

4. - 7. klasse

Simon elsker fodbold og sit liv i Danmark. Han er adopteret fra Kenya og skal dertil med sin mor for første gang. En skæbnesvanger rejse er begyndt.

fag: Dansk, Geografi, Samfundsfag
Temaer: 3. Verdenslande, Afrika, Fodbold, Hverdagens helte og heltinder, Kærlighed og venskab på tværs af kulturer, Kulturel identitet, Kulturmøde, Ligheder og forskelle, Livet på gaden

Kortfilmpakke: Snefnug, giraffer og røde farver

0. - 2. klasse

Tre små tegnefilm. Snefnugget handler om en dreng i Afrika. Slipset er en sjov historie om girafferne og deres lange halse. Lille Ruddy er den røde farveblyant der en dag falder ud af tegnerens vindue og ned i haven.

fag: Billedkunst, Dansk, Engagement og Fællesskab, Natur/teknologi
Temaer: Afrika, Deltage i fællesskabet, Venskab

Månens vogter

2. - 5. klasse

Denne fortryllende animationsfilm foregår på en lille planet fyldt med eventyrlige væsener. Den naturlige orden opretholdes af solen og månen og deres vogtere. Grundet sin uskyld vælges Mune til at vogte månen hvilket ærgrer den magtsyge Leeyon. Underverdenens hersker, Necros, ser sit snit til at skabe kaos og mørke på planeten ved at stjæle solen i ledtog med Leeyon.

fag: Billedkunst, Dansk
Temaer: Apokalyptiske fortællinger, Kampen mellem godt og ondt, Naturens overlevelse

Manolos magiske rejse

2. - 5. klasse

I Manolos magiske rejse inviteres vi indenfor i en fantastisk fortælling om liv, død og kærlighed, hvor den mexicanske tradition for at fejre de Dødes Dag med musik, fest og farver danner rammen om trekantsdramaet…

fag: Billedkunst, Dansk
Temaer: Familie, Fortællinger, Fortid og nutid, Heltemod, Identitetsdannelse, Skæbne, Traditioner

MATANGI/MAYA/M.I.A.

8. klasse - Ungdomsuddannelser

Filmen, der vandt juryens specialpris ved Sundance Filmfestival, er et portræt af den engelske rap- og popstjerne M.I.A. Hun blev født i London som Matangi af srilankanske forældre, der tog hende med til Sri Lanka kort efter fødslen.

fag: Dansk, Samfundsfag
Temaer: Borgerkrig, Flygtninge, Musik, Tamilske tigre

Mine sko

1. - 3. klasse

Fallous har set et par fantastiske sko med blå vinger i en forretning i byen. Men hans familie er fattig, og de har ikke råd til at købe skoene. En betagende film om håb og drømme.

fag: Dansk
Temaer: Drømme, Fattigdom, Håb, Mentorskab, Tro og overtro, Venskab

Q’s Barbershop

7. - 10. klasse

Q´s Barbershop ligger i Vollsmose og er et populært sted at hænge ud for byens somaliske drenge og mænd. Salonens ejer, Qasim, sørger for at de unge i Vollsmose har stil. Men han giver også gode råd om de store spørgsmål i livet som kærlighed, parforhold eller uddannelse, mens han trimmer og styler.

fag: Dansk, Samfundsfag
Temaer: Ghettoisering, Lokalsamfund, Maskulinitet

Rodløs

7. klasse - Ungdomsuddannelser

I 2015 kom fem uledsagede flygtningedrenge til et børnecenter på Ærø. Fra det fælles udgangspunkt er de flyttet ud i landet og står overfor en kæmpe udfordring: De skal finde sig selv og deres plads…

fag: Dansk, Mediefag
Temaer: Identitet, Tilhørsforhold, Unge på flugt

Stories of Our Lives

8. klasse - Ungdomsuddannelser

Novellefilmene ”Stories of Our Lives” skildrer livet som homoseksuel i Kenya, og den modstand, ikke-heteroseksuelle møder i det kenyanske samfund, hvor man kan risikere at få op til 14 års fængsel for at være homoseksuel.…

fag: Dansk, Film- og mediefag, Samfundsfag
Temaer: Fordomme og fjendebilleder, Kærlighed, Kærlighed på trods, Køn, Mod, Seksuel identitet, Ungdomsliv

Storken Richard

1. - 3. klasse

Richard er en forældreløs spurv, der vokser op i en storkefamilie. Derfor er han, uanset hvad andre mener, overbevist om, at han er en stork. Men da efteråret kommer, og storkefamilien skal flyve til Afrika, kan han ikke komme med, for en lille spurv kan ikke klare den lange rejse. Det vil Richard ikke finde sig i.

fag: Dansk
Temaer: Adoption, Kulturforskelle, Venskaber på tværs

Talespinners

0. - 2. klasse

Talespinners er en samling af korte, canadiske animationsfilm for børn. Salaam har importeret filmene fra Canada og versioneret dem med dansk tale.

fag: Billedkunst, Dansk, Engelsk, Film- og mediefag, Kristendom og Religion, Samfundsfag
Temaer: Asien, Dyr, Eventyr, Fællesskab og gruppeidentitet, Flygtningeliv, Hverdagens helte og heltinder, Kærlighed, Kulturmøde, Latinamerika og Caribien, Ligheder og forskelle, Musik, Racisme, Sundhed

Tårnet

6. - 10. klasse

Wardi på 11 år er født i en flygtningelejr. Hendes oldefar Sidi var en af de første, der flyttede ind i lejren, da den israelske stat blev oprettet i 1948. Det kalder palæstinenserne for al Nakba - det arabiske ord for katastrofen, fordi mange palæstinensere blev fordrevet fra deres hjem.

fag: Dansk, Historie, Samfundsfag
Temaer: Drømme, Familie, Flygtninge, Israel-Palæstina

The Other Son

8. klasse - Ungdomsuddannelser

Gennem en DNA-test opdager familien Silberg, at deres 18-årige søn, Joseph, ikke er deres søn. Han er forbyttet som nyfødt. Det, der virkelig ryster den jødiske familie, er, at den dreng de kalder Joseph i virkeligheden er født af palæstinensiske forældre, og at deres biologiske søn nu hedder Yacine Al Bezaaz og er vokset op som palæstinenser.

fag: Dansk, Historie, Samfundsfag
Temaer: Identitet, Israel-Palæstina, Venskaber på tværs

There will be water

8. klasse - Ungdomsuddannelser

Verden står overfor en global ferskvandskrise, og i Mellemøsten stiger spændingerne i takt med at undergrunden tørrer ud. There Will be Water er fortællingen om en visionær mand der mener at han kan gøre en afgørende forskel.

fag: Dansk, Geografi, Samfundsfag
Temaer: Entreprenørskab, Globale løsninger, Håb og drømme for fremtiden, Heltebilleder, Klima, Natur og miljø, Vand, Viljestyrke

Tigermælk

7. klasse - Ungdomsuddannelser

Det er sommer i Berlin. Nini og Jameelah er begge 14 år og bedste veninder. Pigerne bruger sommerferien til at teste livets muligheder. De drikker, ryger, stjæler og afprøver deres seksualitet. Hjemme gider de ikke være.

fag: Dansk, Samfundsfag, Tysk
Temaer: Overgang fra barn til voksen, Venskaber på tværs

Trækfugle

8. klasse - Ungdomsuddannelser

Filmen starter i 1969 i Colombia, hvor den unge mand Rapayet gør kur til den endnu yngre Zaida. Hendes familie forlanger medgift af Rapayet, hvis han vil giftes med Zaida. Det har han ikke råd til, så han begynder at sælge marihuana. Først til amerikanske turister, men forretningen vokser og store mængder af marihuana sendes med fly til USA.

fag: Dansk, Historie, Samfundsfag
Temaer: Narkohandel, Oprindelige folk

Tro Håb Afghanistan

3. - 6. klasse

Igennem tre dokumentariske kortfilm får vi et indblik i tre forskellige afghanske børns vilkår og kamp for at skabe et godt liv trods de barske omstændigheder i det krigshærgede Afghanistan

fag: Dansk, Historie
Temaer: Børnearbejde, Drømme, Hverdagens helte og heltinder, Kulturel identitet

Ulvehunden

2. - 5. klasse

Ulvehunden er en filmatisering af Jack Londons klassiske roman af samme navn. Ulvehunden fødes som vild hund i den canadiske ødemark sidst i 1800-tallet – guldfeberens tid. Hans far er ulv, hans mor er en bortløben slædehund. Hun vender tilbage til indianerstammen med sin hvalp, da de er ved at dø af sult.

fag: Billedkunst, Dansk, Natur/teknologi
Temaer: Det flerkulturelle, Natur, Venskab

Zarafa

1. - 4. klasse

I denne flotte animationsfilm møder vi 10-årige Maki, der begiver sig ud på en farefuld rejse fra Sudan til Paris for at redde sin ven, en giraf ved navn Zarafa fra at blive givet bort til den franske konge Kong Charles X. Undervejs møder Maki beduinen Hassan, kaptajnen Malaterre og en kvindelig piratkaptajn Bouboulina.

fag: Billedkunst, Dansk, Geografi, Historie
Temaer: Dyr, Kærlighed og venskab uden grænser, Natur og miljø, Viljestyrke