Hvad er påske?

Skolerne holder lukket, supermarkederne sælger påskeæg og folkets kalender er fuldbooket med påskefrokost, men hvad er påske og hvad er det præcis man fejrer?

Hvis man kigger på den kristne tradition, er påske den tid på året hvor der bliver mindet om Jesus død på korset og opstandelse. I mange lande blandt andet Italien og Filippinerne holder man lange processioner og teaterforestillinger, hvor man ved at fortælle den bibelske historie vækker man medfølelsen i deltagerne.

Dog er påske meget mere end en religiøs tradition. Påske handler nemlig også om æg!

Påskekyllinger lavet af A klassen på Engskolen

Påskeæg er det mest udbredt påske tradition. Æg i den førkristne/hedenske tradition symboliserede frugtbarhed og forår som ny begyndelse/ny liv.

Haren har også fået en væsentlig rolle i påske produkter og børne fortælling. Man kan fx. købe chokolade hare med æg. Men haren lægger ikke æg! Haren var et hedensk frugtbarhedssymbol og påske var en frugtbarhedsfest, der fejrede påskens gudinde Ostara.

Ostara Illustration af Johannes Gehrts (1901)

Senere er påsken blevet en kristen helligdag, hvor folk spiste alle de æg som man havde måtte undvære under de 40 dages faste inden påske. Man kan derfor tænke at det er på denne måde at haren og æggene er kommet til at hænge sammen med den kristne fejring af påsken.

I den danske fejring af påske finder vi ægget i mange udgaver, og de traditionelle skidne æg er en af dem. Navnet kommer fra at man spiser dem på påskelørdag eller skiden lørdag, der er storvaskedag. I gamle dage måtte man nemlig ikke gøre rent i helligdagene.

Du kan læse mere om ophavet og finde opskriften på den traditionelle påskeret her

I det centrale Italien holder man tre dages æggefestival hvor man kan se udstillinger, deltage i konkurrencer og spil som “råæggekamp” og det nationale mesterskab i spisning af kogte æg.

Jagten efter påskeæg, hvor børn går rundt i haven for at finde små farverige chokoladeæg, finder vi i lande som Danmark, USA, Australien. Maroniterne i Libanon fejrer påske med legen: egg cracking. Den går ud på at ødelægge modstandernes æg og passe godt på sit eget. Den person der til sidst har sit æg intakt, er vinderen.

Der er så mange traditioner, at man aldrig kan stoppe med at blive klogere på det. Jeg er sikker på du kender en masse, som jeg har ikke hørt om.

Ægget er bestemt også populært i form af dekorationer. Vi har samlet forslag til at lave nogle traditionelle eller ikke-traditionelle påskedekorationer.

LAV PÅSKEKLIP OG KREATIVE GÆKKEBREVE

LAV PÅSKEÆG MED TØRREDE OG PRESSEDE BLOMSTER

https://www.mellemhaver.dk/haveinspiration/lav-paaskeaeg-med-torrede-og-pressede-blomster