Øjeblikke fra Salaam Filmfestival i Cinemateket

Foto: Nicolai Perjesi

Af Louise Wulff Andersen og Sofie Lausten, festivalpraktikanter 2019

Salaam Filmfestival tager de svære emner op 

Salaam Filmfestival har nu afsluttet to ugers film- og dialogarrangementer i Cinemateket, København. Elever og lærere strømmede i uge 46-47 ind til film om alt fra fattigdom og terror til pigers rettigheder og sygdom. Torsdag d. 14. november viste vi filmen Supa Modo, der handler om den kenyanske pige Jo, der er uhelbredeligt syg. Jos store drøm er at være en superhelt, og hendes søster og landsbyen hvor de bor hjælper hende med at udleve drømmen. De planlægger nogle skuespil, hvor alle spiller med på at Jo er en superhelt, uden at sige det til hende, og senere hjælper de hende med at lave en film. 

Vores oplægsholder Esma fik hele salens opmærksomhed, da hun begyndte at sætte ord på hvordan er at lære barn og have en sygdom. Sygdom er et tungt emne, som vi normalt gerne vil skåne børn for, men eleverne var lutter øre og hænder, da hun fortalte om, hvordan hun selv har haft sygdom tæt inde på livet. Hun fik talt med børnene om hvordan det er at have en sygdom når man måske ikke altid forstår hvad der sker, hvorfor man er indlagt og skal tage medicin. De voksne kan være bekymrede og kan have svært ved at tale om det. 

I filmen er Jo rigtig syg og skal dø, Esma spurgte ind til om hun vidste at hun skulle dø, og hvornår i filmen man kan se, at hun ved det. En af eleverne svarede at Jo siger, at hun godt ved at det er en hvid løgn, når landsbyen spiller med på hendes superheltelege. De spiller med fordi de gerne vil give Jo nogle gode oplevelser inden hun skal dø. Den kommentar greb Esma. Hun spurgte eleverne om det er okay at fortælle en hvid løgn, når nogen er syg. De fleste af eleverne syntes ikke, det var i orden, men en del af lærerne syntes det var i orden.  Det slog mig at børn og voksne kan have meget forskellige behov, når det kommer til at tale om ting, der er lidt tabubelagte eller svære at tage op. Filmen Supa Modo og Esmas oplæg gav eleverne en oplevelse af, at sygdom er noget man kan tale om, og at deres spørgsmål og tanker om det skal tages alvorligt. 

Hos Salaam er ingen spørgsmål dumme 

Salaams nye oplægsholder Alice Al Maleh holdt et af sine første oplæg på Cinemateket under de to ugers filmfestival. Her viste hun bl.a. filmen Ulvehunden og hendes oplæg til denne film gav anledning til en livlig og engageret dialog. Børnene fra Oehlenschlægersgade Skole, Ny Hollænderskolen og AHI International School var enormt engagerede og havde utroligt mange spørgsmål til Alice. Alice havde i introduktionen til filmen fortalt eleverne om ulve, om Canadas storslåede natur og ikke mindst om den historiske periode, filmen foregår i – 1800-tallet hvor guldfeberen rasede. Netop denne detalje medførte en undren blandt nogle af børnene, og én af dem spurgte, om filmen så var lavet dengang i 1800-tallet. 

Senere spurgte Alice børnene, om de vidste, hvad Salaam egentlig betyder, og her var der flere forskellige bud – et af børnene spurgte, om Salaam var et land; en anden om det var et sprog, og til sidst rakte en elev hånden i vejret for at fortælle, at det betyder ‘hej’. Alice nikkede, og fortalte at det samtidig betyder fred. De mange spørgsmål vidner om, at Alice fik skabt et rum, hvor ingen spørgsmål eller meninger er dumme. Hele arrangementet var et frirum for børnene, hvor de blev bevæget af filmen og dialogen, og fik mulighed for at udtrykke deres glæde og nysgerrighed. Under visningen af Ulvehunden var børnene meget opslugte af filmen, hvilket bl.a. medførte klapsalver da det gik galt for skurken (en lille, modbydelig mand der ironisk nok bliver kaldt ‘Smukke’ i filmen). Det var super dejligt at overvære elevernes begejstrede tilråb, fingrene i vejret og deres spørgelyst. 

Praktikanterne og Alice efter en veloverstået visning af Ulvehunden