Salaam Filmfestival er i gang!

Af Thilde Vegenfeldt, praktikant

Vi har nu afholdt de første to arrangementer af efterårets filmfestivalprogram – og med stor succes!

Onsdag d. 14. september var jeg og vores anden praktikant, Kena Abdiji, en tur i Roskilde på Ragnarock-Museet for pop, rock og ungdomskultur.

Museet og området omkring er i sig selv et bestemt et besøg værd. Ragnarock ligger i Roskildes kreative bydel, Musicon, hvor der er opført containerbygninger til både private boliger og erhverv. Det var en oplevelse at gå rundt i bydelen, hvor der var masser af liv og en helt særlig skæv og hyggelig atmosfære. Midt i det tårner så Ragnarock op, en kæmpe guldbygning med knaldrødt interiør. Vi ankom til museet omkring kl.09:00 og blevet taget godt imod af museumsvært Christian, der var meget imødekommende og velforberedt.

Thilde foran Ragnarock

Dagens film var Min bror, mit hjem (2021), der handler om to brødre, der er flygtet fra Afghanistan og bliver genforenet i Danmark, for derefter at måtte kæmpe en årelang og sej kamp for at få lov at blive. Filmen var meget rørende, både i sin portrættering af de to brødres relation og den ulidelige ventetid og det psykiske pres asylansøgere lider under. Vi havde besøg af tre forskellige klasser (8.-10.), og det var en unik oplevelse at se filmen for første gang med dem og opleve deres reaktioner og spørgsmål.

Hamed Azizi fortæller om betydningen af ordet Salaam

Salaams oplægsholder Hamed Azizi, talte inden filmen om sin egen oplevelse som flygtning og introducerede eleverne til det danske asylsystem. Kombinationen af hans egne personlige beretning og de mere tekniske, juridiske og teoretiske forklaringer omkring systemet var virkelig stærk og hjalp til at åbne emnet op på en nuanceret måde.
Han havde desuden en enorm ro og tålmodighed i sin fremførsel, der skabte et trygt rum og affødte reflekterede spørgsmål hos eleverne.

Oplægsholder Hamed Azizi

For mig var det enormt berigende at være med ude for første gang og opleve festivalen i aktion. Det var et virkelig godt eksempel på, hvordan Salaams koncept fungerer og hvordan de personlige tilrettelagte oplæg skaber en helt særlig ramme for samtale. Det var en kæmpe fornøjelse at møde både eleverne, Ragnarock’s personale og Hamed – og at få lov til at være med til at afvikle og overvære dagen.

Jeg glæder mig allerede til næste gang! 😊

//Thilde