Leg dig ind i børns rettigheder

Kontakt os på: skole@salaam.dk/tlf.: 32 118 288 og få en workshop skræddersyet til din skole.

Hvad er børnearbejde egentligt? Hvorfor arbejder børn nogle steder i verden? Og hvad man kan gøre for at forhindre børnearbejdet? Disse spørgsmål er udgangspunktet for workshoppen som Birgitte Krogh-Poulsen faciliterer i samarbejde med skolens lærer/lærere.

Oplæggene tager udgangspunkt i film og billeder. Eleverne ser en eller flere film f.eks. fra serien ”tro, håb, Afghanistan”, dokumentarprogrammer fra nyhedsmedier og laver fortællinger, baseret på fotos afhængigt af alderstrin og tema.

På mellemtrinnet arbejder eleverne med at fortælle en børnearbejders historie ud fra et billede og med afsæt i fortællingerne og filmene, taler vi om hvem, hvad og hvorfor. Med udgangspunkt i de individuelle fortællinger om børnearbejde, breder vi store globale udviklingstemaer om fattigdom, børnerettigheder, Bæredygtige Udviklingsmål og medansvar på tværs af grænser ud. Vi taler sammen, stemmer med fødderne (debat), laver menneskelige fotografier og mime/rollespil osv. i løbet af workshoppen. Nogle gange spiller vi ”skolegangsludo”, hvor eleverne selv er spillebrikker i et spil om forhindringer på vejen mod fuldendt skolegang og om sammenhænge mellem uddannelse, arbejde, køn, fattigdom, traditioner osv. Aktiviteterne og det helt særlige fokus for workshoppen aftales med skolen og tilpasses temaforløb og skolens mål med workshoppen.

Workshoppen egner sig også fint til overbygningen. Vi tilpasser aktiviteterne til de ældre elever, men temaerne er de samme: børnerettigheder, børnearbejde, uddannelse, køn, globalt medansvar, bæredygtige udviklingsmål osv. Sammen med de ældre elever laver vi øvelser, som giver tid til refleksion over begreber som ”rettigheder”, ”diversitet” og ”udvikling” – men vi kommer også ud på gulvet og stemmer med fødderne eller laver andre aktiviteter, som passer til elevgruppen.

Birgitte Krogh-Poulsen har boet og arbejdet med børns rettigheder mange år i Afrika og Asien, bl.a. i Zambia i næsten otte år.

Niveau 4. kl.- 9. kl.

 

Fag: Dansk, billedkunst, samfundsfag, religion og historie, musik, geografi.
Temaer: Kulturmøde, Menneskerettigheder, Børnearbejde, Globalt medborgerskab, Fællesskab og gruppeidentitet, Hverdagens helte og heltinder.

 

Hent undervisningsmaterialet fra Filmcentralen her

Ønsker I et kortere oplæg med Birgitte i stedet? Læs mere her